Neuvolassa otettiin jo jokin aika sitten puheeksi kausi-influenssarokotteet ja se, että Vauvan voi halutessaan rokotuttaa. Juttelin terkkarin kanssa varsin pitkää rokotteen haitoista ja hyödyistä, ja kysäisinpä vielä henkilökohtaista mielipidettäkin… Sen kummempaa henkilökohtaista mielipidettä en saanut (no, ymmärtäähän sen, koska totta kai sitä pitäisi pysyä ammatillisessa linjassa) kuin että terveydenhoitajan mukaan rokotetta ei välttämättä tarvitse antaa, kun Vauva kerran on kotihoidossa.

Aluksi olinkin sillä kannalla, että ei me varmaan mitään rokotetta Vauvalle laiteta, koska hän ei kerran missään päivähoitoryhmässä ole, vaan ihan vain täällä kotona. Ajattelin myös, että mikäli influenssa iskeekin, niin saahan Vauva siitä vastustuskykyä tulevia tauteja ajatellen.
Viime aikoina asia on kuitenkin pyörinyt mielessäni, ja asiaa miettineenä olen päätynyt siihen lopputulokseen, etten todellakaan tiedä, mitä oikein aion tehdä.
Aloin miettiä sitä mahdollisuutta, että influenssa todella iskisikin Vauvaan. Ajatus ei tosiaankaan tunnu mukavalta, kukapa sitä oman lapsensa haluaisi kärsivän, millään tavalla. Mielessäni alkoi myös kyteä ajatus siitä, antaako influenssan sairastaminen sittenkään riittävän hyvää immuniteettia noita mahdollisia tulevia tauteja varten? Jatkuvasti kun tuntuu olevan liikkeellä jos minkälaista muunnosta ja variaatiota influenssasta, ei perässä tahdo pysyä… Eli auttaako influenssan sairastaminen tässä tapauksessa?
Yksi kysymys on myös se, uskaltaisiko tähän kausi-influenssarokotteeseen luottaa. Oma luottamukseni on valitettavasti kärsinyt sen jälkeen, kun H1N1- rokotteen tehosteaineen ja narkolepsian yhteys varmistui, ja olen pitäytynyt ajatuksessa antaa Vauvalle vain ja ainoastaan ne rokotteet, jotka varsinaiseen rokoteohjelmaan kuuluvat – lukuun ottamatta sitten tiettyjä rokotteita siinä vaiheessa, jos johonkin Pohjoismaita pidemmälle ollaan joskus lähdössä.
Minulle on kyllä kerrottu, että H1N1- rokotteessa ollutta tehosteainetta ei tässä rokotteessa ole, mutta silti mietityttää, mikä tässä rokotteessa mahdollisesti piilee.
Olen rokoteohjelmassa olevien rokotusten kohdalla kallistunut siihen, että niistä aiheutuvat haittavaikutukset ovat pienempiä (ja ainakin tähän asti havaittavissa olleet haitat ovat olleetkin) kuin se, että jonkun taudin saisi. Miten mahtaa olla tämän rokotuksen kohdalla, ovatko mahdolliset haitat pienempiä, kuin itse rokotus?
Harmittaa, että moni ko. rokotteesta (tai rokotteista yleensäkin) saatava tieto on niin mustavalkoisen oloista. Toisaalla puhutaan rokotteiden puolesta niin paatoksellisesti, ettei tunnuta voivan tunnustaa niitä haittojakaan, vaikka ne eivät kovin vakavia olisikaan. Toisaalla taas paasataan rokotteiden vastaista sanomaa niin, ettei tunnuta muistavan, että rokotteista on paljon hyötyäkin.
Harmittaa sekin, että pitää olla näin epävarma, ettei osaa edes yhtä rokotusta koskevaa asiaa päättää. Miten se voi edes olla näin hankalaa? Tuntuu, että moni muu Vauvan ikäisen pienokaisen vanhempi on osannut tehdä päätöksen hetkessä – minulla se tuntuu kestävän tuskastuttavan kauan.
Ehkäpä on niinkin, että näitä asioita on hyväkin pohtia tarkkaan. Enhän minä kuitenkaan voi Vauvaa rokotuttaa sen perusteella, että ystävistäni T ja R ovat rokotuttamiseen päätyneet. Enkä tietystikään voi rokotetta jättää sikseenkään vain siksi, että joku ystäväni on oman lapsensa kohdalla päätynyt niin toimimaan.
Jään nyt sitten pohtimaan näitä asioita vielä edelleenkin, ja tulen toivottavasti jossain vaiheessa jonkinlaiseen lopputulokseenkin… Mutta jos teillä rakkaat lukijat, on asiasta jonkinlaista tietoa tai ihan mielipidettäkin, niin kuulisin erittäin mielelläni ajatuksianne. Ehkä saisin selkeytettyäni niiden avulla omianikin!